Veneiden nosto lauantaina – haikein mielin

Vaikka tietää, että veneiden lasku ja uusi kausi ovat edessä jo muutaman kuukauden päästä niin veneiden nosto tapahtuu aina haikein mielin.

Lauantaina 6.10. nousi Isnäsin satamassa lukuisa määrä veneitä talviteloille. Kuten aiemminkin, sana yhteisnostosta oli kiirinyt pitkin seutukuntaa ja nostettavia veneitä oli enemmän kuin etukäteen suunniteltiin. Hyvä yhteishenki ja riittävä miehitys takasivat päivän aikana kaikkien yhdeksän veneen noston joko satama-alueella oleville pukeille tai trailereiden päälle – ja siirron muualle talvisäilytykseen.

Paikalle oli varattu Mergus Yacht Trans Oy:n auto ja mies sekä aurinkoinen sää. Edellä mainituista ainoastaan auto uhkasi pariin kertaan ”piiputuksella”, mutta jaksoi lopulta hienosti urakan loppuun saakka.

Kaijalla jäi aikaa ihastella myös lukuisia muuttolintuparvia ja muutamaa uljasta merikotkaa, jotka keräsivät korkeutta sataman yllä.

Seuraavana nostettavat veneet jonossa kaijalla.

Pienin vene painoi alle 2 tonnia ja suurin 6,5 tonnia.

Purjeet ovat yleensä aina kosteat kauden (varsinkin tällaisen syksyn) jälkeen. Aurinkoisena päivänä purjeiden kuivatus onnistui mastossakin.

Veneen nosto alkaa kaatamalla ensin masto…

Maston kaataminen aloitetaan ujuttamalla nosturin puomissa oleva liina saalinkien alle.

Sitten irroitetaan jo valmiiksi löysätyt vantit ja harukset kannessa olevista kiinnikkeistään.

Kerätään irroitetut vantit ja muut köydet ja vaijerit siistiin nippuun maston ympäri.

Lopuksi kaadetaan masto hallitusti veneen kannella olevien mastopukkien päälle.

 

 

…ja sitten vene (ja masto) trailerin päälle.

Tässä oli kyseessä helppo nosto: vene suoraan merestä trailerin päälle. Suurin osa veneistä nostettiin ensin kuormurin lavetille ja siirrettiin sillä varsinaiseen säilytyspaikkaan, jossa vene nostettiin pukkien päälle.

Ja ensi keväänä sama toisin päin!