Suursaari – Joko aukeaa suomalaisille venelijöille?

Pernajan Saariston Merenkävijöiden viime lauantaina pidetyssä veneilyiltapäivässä pohdittiin ja tutustuttiin huviveneilyn mahdollisuuksiin itäisellä Suomenlahdella ja erityisesti Venäjällä. Alustajana toimi kokenut Itämeren -purjehtija Veijo Parviainen Kotkan Pursiseurasta. Parviainen on purjehtinut itäistä Suomenlahtea ristiin-rastiin ja ollut mukana järjestämässä mm.16 eskaaderia Venäjälle ja vetänyt itse niistä 10. Vimeisimmän eskaaderin Parviainen veti viime kesänä. Eskaaderi vieraili mm. Viipurissa, Terijoella, Kronstadtissa sekä Pietarissa. Viime kesän eskaarderiin osallistui veneilijöitä myös Pernajasta. Lisäksi Parviainen on purjehtinut vuonna 2013 Venäjän sisävesien kautta Murmanskiin ja siitä Norjaan: reitti kulki Pietarin, Laatokan ja Äänisen kautta Jäämerelle.

Nevalla

Neva-joella, Kuva: Kotka Sailing Ky

Viranomaisten ja veneilyaktiivien välillä on usean vuoden ajan tehty taustatyötä, jotta suomalaiset pääsisivät huviveneillä myös tällä hetkellä ulkomaisilta täysin suljettuun Suursaareen. Toteutuessaan Suursaari olisi mahtava veneilykohde, vain ”kahden kahvin ja lounaan” päässä esimerkiksi Loviisasta. Paikallistasolla kaikki on jo valmista Suursaaren avautumiseen huviveneilijöille ja itse asiassa paikallisviranomaisilta on jo lupaus kertaalleen saatu. Suunnitelmat ulkomaisten veneiljiden pääsystä Suursaareen menivät kuitenkin jäihin maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi. Avautumisen uudesta aikataulusta ei ole tietoa.

Pietarin Merimuseo

Pietarin Merimuseo. Kuva: Kotka Sailing Ky

”Suursaaren aukeaminen olisi erittäin hedelmällinen veneilykohde”, toteaa Kelorita. ”Ja matkaakin sinne kertyy esim. Svartholmasta n. 30 merimailia – vähemmän kuin vaikka Porvooseen. Itäinen Suomenlahti on muutenkin täynnä upeita maisemia ja luonnonsatamia – eikä häviä yhtään esimerkiksi Saaristomerelle. Lisäksi meillä on täällä yksi merkittävä etu puolellamme: ei ole ruuhkia edes keskikesällä!”

Suursaari

Suursaaren huvivenesatama. Ei tosin ulkomaalaisia veneitä… Kuva: Kotka Sailing Ky

Mainokset